Отворена изложба „Све боје света“

У оквиру програма, првог дана 12. по реду манифестације „Антићеви дани“, у среду 13. марта, у Ликовном салону Културног центра Новог Сада уприличена је изложба „Све боје света“ која ће трајати до петка 15. марта.

Публици је представљена пројекција видео-радова Филипа Марковиновића, позоришног, филмског и телевизијског редитеља, инспирисаних недовршеним белим сликама сунцокрета Мирослава Антића насталих 1986. године, последње године песниковог живота.

На изложби је, поред аутора, говорила и Маја Ердељанин, уредник програма Малог ликовног салона, а отворио ју је Далибор Рожић, члан Градског већа задужен за културу.

Уредница програма Малог ликовног салона Маја Ердељанин казала је да је пре неколико година, у сарадњи са породицом Мирослава Антића, осмишљена изложба незавршених слика из циклуса „Сунцокрети“.

Како је реч о недовршеним сликама, Филип Марковиновић је изложбу допунио „новим сликама“, односно видео-радом на основу једног интервјуа из осамдесетих година прошлог века, у којем је Антић говорио о свом односу према животу и смрти и смислу постојања на Земљи. Иако је по професији редитељ, на основу те „нити“ Марковиновић, како је сам рекао, ипак није желео да креира документарни филм, него ово своје уметничко дело.

– Прегледајући поменути интервју, реченица у којој Мика Антић говори да није тело већ програм који је дошао из давнина, а која се понавља у овом видео-раду, запарала ми је уши – објаснио је Марковиновић и додао да је Антића увек доживљавао као аналогног човека, јер његово стваралаштво није виртуелно.

Отварајући изложбу, Далибор Рожић, члан Градског већа задужен за културу, казао је да је Мика Антић вечита инспирација свих нас.

– Ова изложба је својеврсни израз Микиних идеја о животу, могућностима и повезивању људи. Славећи лик и дела нашег истакнутог великана, ми уједно славимо и непролазност уметничког стваралаштва и битно је да сви заједно будемо свесни те чињенице – истакао је Рожић и изразио захвалност Културном центру Новог Сада, организатору манифестације „Антићеви дани“.

У току првог дана манифестације „Антићеви дани“, у културној станици Еђшег отворена је изложба дечјих радова насталих на ликовном конкурсу и колонији „Микини стихови као инспирација“ коју ће новосадска публика моћи да посети до недеље 17. марта.

Потом је на „Трибини младих“ Културног центра Новог Сада одржано поетско вече „Мика и генерацијски другови“, посвећено Антићевим генерацијским друговима – песницима Павлу Поповићу, Гојку Јањушевићу, Михалу Бабинки, Ђорђу Сударском Реду, Ференцу Фехеру и Богдану Чиплићу. Програм је водио песник Ђорђо Сладоје, а песме казивао глумац Миодраг Петровић.

На крају прве вечери, у Издавачкој кући „Прометеј“ одржан је програм „Сећање на Драшка Ређепа“ посвећен Драшку Ређепу, његовом делу и његовом доприносу манифестацији „Антићеви дани“. Учествовали су: Зоран Колунџија, Мирослав Радоњић и Рале Дамјановић.