Свечано отворени 11. „Антићеви дани”

Уз чаролију познатих стихова Мирослава Антића које је у свом непоновљивом стилу казивао Ратомир Рале Дамјановић, у понедељак 12. марта 2018. године, у Свечаној сали Градске куће у Новом Саду, отворени су 11. „Антићеви дани”. Манифестација која ове године носи слоган по наслову чувене Микине песме „Псовке нежности”, трајаће до 16. марта и садржаће веома богате програме посвећене славном песнику.

Овогодишње „Антићеве дане” званично је отворио Далибор Рожић, члан Градског већа за културу, а поздравну реч упутио је директор Културног центра Новог Сада Бојан Панаотовић.

На почетку свог обраћања, Далибор Рожић је пренео  присутнима поздраве градоначелника Новог Сада Милоша Вучевића, а затим је подсетио да „Антићеви дани” имају посебну мисију, јер негују сећање на великана нашег песништва.

 Антић је синоним за дух Новог Сада, града песника, креативаца и мислилаца. Својим делима Антић нам и данас поручује да је итекако био свестан значаја улоге културе у формирању идентитета једног града. То је један од безброј разлога због којих треба да славимо Антићево име и представљамо га генерацијама будућих Новосађана, јер он је био и књижевник и сликар, новинар и филмски стваралац – рекао је Рожић.

Директор КЦНС Бојан Панаотовић истакао је да је значај ове манифестације огроман и да надилази Нови Сад „јер велики песници нису само новосадски, београдски и српски, већ припадају европској културној баштини”.

Прошле године манифестацију „Антићеви дани” представили смо у Подгорици, што је изазвало велико интересовање тамошње публике. У мају ове године, гост Новог Сада биће директорица Културног центра Котора, града музеја, под заштитом УНЕСКО-а, с циљем да се манифестација „Антићеви дани” ускоро представи и Которанима, али и даље, широм Балкана – најавио је Панаотовић.

Директор КЦНС додао је да манифестација посвећена Антићу сваке године обилује новитетима. Ове године то је премијера филмског остварења под насловом  „Први филм”, који је посвећен  песнику. Филм редитеља Душана Стојановића и сценаристе Лазара Станивуковића рађен је у продукцији КЦНС и биће приказан вечерас у 18 часова у Великој сали КЦНС. Свечаност отварања 11. „Антићевих дана” увеличали су и чланови Хора ОШ „Мирослав Антић” из Футога, који су својим звонким гласовима отпевали неке од познатих стихова великог песника.