Отворена изложба „Простор је брзина ума“

Другог дана манифестације „Антићеви дани“, у четвртак 14. марта у Малом ликовном салону, отворена је изложба „Простор је брзина ума“ која ће трајати до сутра, 15. марта. Изложбу је отворио Бојан Панаотовић, директор Културног центра Новог Сада.

 

У наслову изложбе је „Простор је брзина ума“, стих из Антићеве „Бесмртне песме“ који, изведен из контекста, описује уметников трансцедентални приступ појму простора. Поставку чине четири измаштане мапе света, континената, обала и океана, као и десетак „диптиха“ састављених од по једне слике и једног листа са стиховима у рукопису.

– За ову изложбу одабрали смо радове на којима је Мика Антић писао, а често је писао на својим ликовним делима, а ту су и његови рукописи преко којих је цртао – рекла је Маја Ердељанин, уредник програма Малог ликовног салона.

Слике за ову поставку одабрао је Микин син Игор Антић, један од шесторо песникових потомака који је на отварању ове изложбе открио да је велики део својих ликовних дела његов отац радо поклањао пријатељима и оне се налазе на много страна, што је веома добро.

 

 

– Мој отац је писао песме и прозне текстове на папиру, онда је то прецртавао и дорађивао, а ове радне верзије није бацао, него их је лепио и преко њих је сликао. Сматрао сам да је важно да се то све сачува и да покушам да то растумачим, мада су неке речи нестале под слојевима боје. Ова изложба садржи неколико серија тих радова – рекао је Игор Антић.

Отварајући изложбу, директор Културног центра Новог Сада Бојан Панаотовић, нагласио је да су јуче у новосадској Градској кући, у веома свечаној атмосфери, отворени „Антићеви дани“ и то на највишем нивоу. Манифестацију је отворио градоначелник Милош Вучевић у присуству председника Скупштине града Здравка Јелушића што је показатељ да се у овом граду велика пажња поклања врхунској уметности.

– Велика част нам је што су са нама потомци Мике Антића који поштују дело свог оца, а од њих можемо чути многе до сада непознате детаље о славном песнику. Ово је време у коме многи великани падају у заборав. Међутим, доказано је да кроз време опстају само праве вредности као што је дело Мике Антића – рекао је Панаотовић и нагласио потребу неговања културе читања  и васпитавања младих генерација да упознају и воле праве уметничке вредности.