Дејан Алексић добитник награде „Мирослав Антић“

 

 

У Скупштини Града Новог Сада данас је приређена конференција за новинаре поводом традиционалне 12. манифестације „Антићеви дани“ која ће бити одржана од 13. до 15. марта.

   На конференцији су говорили: Здравко Јелушић, председник Скупштине Града Новог Сада и заменик председника Одбора манифестације „Антићеви дани“, Мирослав Радоњић, члан Одбора и председник жирија за доделу награде „Мирослав Антић“ и Миљана Козаров, помоћник директора Културног центра Новог Сада.

 

– Ова, 12. по реду манифестација посвећена Мирославу Антићу у Новом Саду, европској престоници омладине и културе, прилика је да се на прави начин, у континуитету, покажу достигнућа највећег уметника   овог града у области књижевности, сликарства, филма и новинарства -казао је Јелушић.

Други дан манифестације 14. марта започеће одласком делегације Града Новог Сада и чланова Одбора на песников гроб, а потом ће код песниковог споменика у Дунавском парку, а на дан Антићевог рођења, ученици Основних школа „Душан Радовић“ и „Мирослав Антић“ рецитовати његове стихове. Потом, у 13 сати у Малом ликовном салону биће отворена изложба „Простор је брзина ума“, а у 18 сати у Клубу „Трибина младих“ биће представљена антологија Јана Лабата и Мирослава Антића. Изложба ретроспективних дела насталих на Уметничкој колонији „Мирослав Антић“ биће отворена у 19 сати.

Последњег дана манифестације, у петак 15. марта, у Великој сали КЦНС у 11 сати биће приређен сусрет песника са новосадским ђацима. Потом ће у Ликовном салону КЦНС-а бити одржана промоција књиге прошлогодишњег лауреата награде „Мирослав Антић“, Ненада Шапоње. Манифестација „Антићеви дани“ биће завршена уручењем песничке награде овогодишњем лауреату у 19 сати у Градској кући.

  Члан Одбора и председник жирија „Антићевих дана“ Мирослав Радоњић, на крају конференције за новинаре, саопштио је да је жири у саставу – Мина Ђурић, Ненад Шапоња и Мирослав Радоњић – једногласно одлучио да се награда „Мирослав Антић“ за 2018. годину додели Дејану Алексићу за збирку песама „Радно време раја“ у издању Културног центра Новог Сада.

– Дејан Алексић, који је и запажени песник за децу, у извесном смислу наставља дијалог са песничким опусом Мирослава Антића. Алексић је песник, драмски писац и књижевни стваралац за децу чија поезија је већ увелико препозната на мапи савременог српског песништва. Сведеност Алексићеве лирике дубоко се опире припадности нашој  свеопштој „култури кашњења“ – рекао је Радоњић.