Одржана свечаност у част добитника награде „Мирослав Антић“

Ни најмање нисам слутио да могу добити награду. Ја сам као песник помало скрајнут и ја прихватам ту скрајнутост, чак је помало и негујем. Срећан сам што сам добио награду Мирослава Мике Антића, и имам пуно да кажем о њему.

  У Свечаној сали Градске куће, у понедељак, 14. марта тачно у подне, одржана је свечаност поводом проглашења овогодишњег добитника награде “Мирослав Антић“ која се додељује за најбољу песничку књигу. Пре свечаности, члан Градског већа за културу Вања Вученовић, председница Скупштине Града Новог Сада Јелена Црногорац и члан Одбора манифестације и саветница за културу Сунчица Марковић, поводом рођендана великог песника положили су букет цвећа на његов споменик у Дунавском парку као и венац на његов гроб.

  Сваке године у оквиру манифестације „Антићеви дани“, додељује се награда „Мирослав Антић“. Ове године је жири у саставу: Драшко Ређеп, председник жирија, Љиљана Шоп и Марјан Чакаревић, на седници одржаној 7. марта 2016. године, донео једногласну одлуку да награду додели Кољи Мићевићу за књигу песама „Римагинације“ у издању Задужбине Петар Кочић, Бања Лука – Београд.

  Дело Коље Мићевића, према речима чланова жирија, представља спој маште и форме. Како је истакао Драшко Ређеп, „Римагинације су мементо двадесетом веку“.

– Ни најмање нисам слутио да могу добити награду. Ја сам као песник помало скрајнут и ја прихватам ту скрајнутост, чак је помало и негујем. Срећан сам што сам добио награду Мирослава Мике Антића, и имам пуно да кажем о њему. Ја ћу се данас песмом коју сам искомпоновао на његове стихове, на неконвенционалан начин захвалити Мики Антићу због којег смо данас овде – истакао је Коља Мићевић.

Члан Градског већа за културу Вања Вученовић изразио је задовољство што је манифестација у част Мирослава Антића прерасла у традицију града Новог Сада.

– Ово је изузетна манифестација за Град Нови Сад, јер је успостављена пре свега у интересу афирмације сећања на све оно квалитетно што је радио Мирослав Мика Антић, и то је прилика да му се одужимо бар на овај симболичан начин. У овим данима Културни центар Града Новог Сада организује низ квлитетних програма како би шира јавност упознала дело Мике Антића, и надам се да ће Мика и у будуће бити светионик свима који квалитетно промишљају и стварају у култури – нагласио је Вања Вученовић.

  Завршницу манифестације обележио је наступ хора “Бајићеви славуји“ и “Креативног М Кутка“ са оркестром гитара који су на већ познату музику отпевали стихове Мирослава Антића