Антићево „велико пролеће“ – Почињу 9. Антићеви дани

Мирослав Мика Антић је живео са другима и отуда ове године у нашем програму имамо и тај сликарски део. Нови Сад је за њега био „велико пролеће“ и то је била идеја водиља овог програма и мислим да смо у томе успели.

  Манифестација „Антићеви дани“, девети по реду, почиње у четвртак, 10. марта, а тим поводом у Скупштини града уприличена је конференција за новинаре на којој је представљен овогодишњи програм који ће трајати девет дана. Јелена Црногорац, председница Скупштине града, рекла је да су 9. Антићеви дани посвећени 30. годишњици смрти великог уметника. Награда за најбољу збирку песама припала је Кољи Мићевићу, за дело „Римагинацијe“, у издању Задужбине „Петар Кочић“ из Бањалуке.

 

– Желим да се захвалим свим члановима одбора манифестације „Антићеви дани “ и Културном центру Новог Сада који је дао велики допринос у креирању програма. Ове године навршава се 30 година од смрти Мирослава Антића и веома је значајно што су „Антићеви дани“ прерасли у традиционалну манифестацију. На тај начин се Нови Сад одужује овом свестраном уметнику који је оставио неизбрисив траг. У оквиру манифестације биће уручена и награда за најбољу збирку песама – нагласила је Јелена Црногорац

 

  Председник стручног жирија „Антићевих дана“, др Драшко Ређеп истакао је да је Мика Антић био и остао велики изазов за наредне нараштаје.

– Мирослав Мика Антић је живео са другима и отуда ове године у нашем програму имамо и тај сликарски део. Нови Сад је за њега био „велико пролеће“ и то је била идеја водиља овог програма и мислим да смо у томе успели – рекао је Ређеп

  Песничка награда „Антићевих дана“ биће додељена Кољи Мићевићу за збирку песама „Римагинације“, у издању Задужбине „Петар Кочић“ из Бањалуке. Драшко Ређеп рекао је да је збирка Коље Мићевића „Мементо 20. века“.

 

  Чланица Одбора „Антићевих дана“ и саветница за културу, Сунчица Марковић додала је да је овогодишња манифестација у потпуности у знаку годишњице смрти Мирослава Антића и да је програм веома богат и садржајан.

– Битно је истаћи да смо Антића посматрали кроз његов однос са другима. Такође, ове године смо желели да неке садржаје изместимо из Културног центра . У четвртак, 17. марта у Старој стрељани – Еђшег биће одржано поетско вече, а 18. марта у огранку Градске библиотеке на Новом насељу имаћемо „Вече лауреата“.