СУТРА ПОЧИЊУ ОСМИ „АНТИЋЕВИ ДАНИ“

Наша иницијатива иде у правцу да се управо ове јубиларне године подигне споменик „Плавом чуперку“, како би се на тај начин појавио један тренутак среће, где ће се људи опкупљати и где ће се фамозна тинејџерска љубав, до које је он веома држао, развијати богатије и другачије.

Марјан Чакаревић овогодишњи лауреат

 

  Традиционална манифестација „Антићеви дани“, осми по реду, почињу сутра, а тим поводом у Скупштини града уприличена је конференција за новинаре на којој је било речи о богатом програму који нас очекује у наредна три дана. Члан Градског већа за културу Вања Вученовић рекао је да је овогодишња манифестација посвећена јубилеју- 50 година од првог издања збирке песама „Плави чуперак“. Како се могло чути, овогодишња награда „Мирослав Антић“ додељена је Марјану Чакаревићу за књигу песама „Језик“ у издању Културног центра Новог Сада.

– Од првих дана ову манифестацију , под покровитељством Управе за културу, организује Културни центар Новог Сада, а и ове године очекује нас богат програми за све узрасте, па мислим да ће „Антићеви дани“ оправдати све оно што Град и градска Управа за културу улаже како би ова манифестација, којом се присећамо великог културног ствараоца, била на високом новоу. Сматрамо да на овај начин одајемо пошту и свима онима који су оставили велики траг у култури Новог Сада и генерално у српској култури. Одбор који је припремао манифестацију отићи ће и корак даље, и сигурно да ћемо урадити још неколико битних ствари како би на још виши ниво подигли свест о Мирославу Антићу. Прича око „Антићевих дана“ на треба да траје само неколико дана, и ми ћемо се трудити да се његово име проноси и мимо ове манифестације, указујући свим генерацијама на значај стваралаштва овог великог српског песника – нагласио је Вученовић.

  Председник стручног жирија „Антићевих дана“ Драшко Ређеп додао је да је Мирослав Антић битно изменио „певање“ и мишљење о Новом Саду, и показао да живот није негде далеко од нас, већ управо овде где су настале његове ране љубавне песме и где је настао његов чувени подлистак „Обично петком“ .

– Наша иницијатива иде у правцу да се управо ове јубиларне године подигне споменик „Плавом чуперку“, како би се на тај начин појавио један тренутак среће, где ће се људи опкупљати и где ће се фамозна тинејџерска љубав, до које је он веома држао, развијати богатије и другачије. Антић је битан јер његова прва књига песама није и његова најбоља, пошто је узлазна линија његовог стваралаштва ишла све до краја његовог живота. Он се развијао, неговао филозофску мисао и освртао се на све оно што се збива у нама и око нас. Антић је тренутно најпопуларнији песник нашег језика – истакао је Ређеп.

  Рекао је и да је прву награду „Мирослав Антић“, 2008. године, добио Љубивоје Ршумовић, и да је жири који одлучује о њој настојао да је врати тим „антићевским“ коренима, доделивши је претходних година Ђорђу Д. Сибиновићу и Дејану Матићу. Овогодишња награда додељена је Марјану Чакаревићу за књигу песама „Језик“ у издању Културног центра Новог Сада.

  Чланица Одбора „Антићевих дана“ Сунчица Марковић додала је да је овогодишња манифестација у потпуности у знаку „Плавог чуперка“, јер је идеја била да се што више деце укључи у програме. Расписана су два конкурса, ликовни и рецитаторски, и одзив малишана, како је рекла, био је фантастичан. Она је позвала сву децу и родитеље да дођу у Културни центар Новог Сада, погледају све програме, и уживају у овогодишњим „Антићевим данима“.