ОКРУГЛУ СТО O „ПЛАВОМ ЧУПЕРКУ“

Тако су учесници рекли да је Антићев живот био богат и неухватљив, као и да је он зашао у многе сокаке и алеје 21. века. Чуло се и да би се Мика, вероватно, много обрадовао новим медијима и друштвеним мрежама, јер су оне препуне његових песама, стихова и цитата.

Популарност књиге расте и легенда живи

 

  На Трибини младих Културног центра Новог Сада одржан је округли сто о „Плавом чуперку“ на коме су учествовалиЂезе Боргаш, Мирјана Брковић, Јован Љуштановић, Моша Одаловић, Бошко Петров, Раша Попов, Мирослав Радоњић, Драшко Ређеп, Зоран Славић и Ненад Шапоња. Како је, између осталог, речено Антић је поменутом збирком песама поставио темеље књижевности за децу модерног сензибилитета.

  Сви поштоваоци и љубитељи Микиног лика и дела моглу су истински да уживају на овом догађају, јер су имали прилике да чују анегдоте, разне догађаје и чињенице из његовог живота за које мало ко зна, али и да сазнају разне занимљивости о овој чувеној збирци песама.

  Тако су учесници рекли да је Антићев живот био богат и неухватљив, као и да је он зашао у многе сокаке и алеје 21. века. Чуло се и да би се Мика, вероватно, много обрадовао новим медијима и друштвеним мрежама, јер су оне препуне његових песама, стихова и цитата. Иако се „Плави чуперак“, попут „Раних јада“ Данила Киша тешко пробијао до публике, он је до ње стигао са закашњењем, али тачно на време.

  У години јубилеја, 50 година од првог издања збирке песама, књига је до данас доживела 96 издања, публикована је у свим републикама некадашње Југославије, а „Плави чуперак“ је објављен чак и на Брајевој азбуци. Популарност књиге константно расте, легенда о њему живи, а границе између поезије и живота нема. Антић се, како се могло чути, мало помиње у академским круговима, али зато је он заувек у срцима и душама читалаца. Зато је ова збирка песама данас значајнија него када се први пут појавила.