Промоција књиге „Антологија Антић“

Последњег дана манифестације “Антићеви дани“, у клубу „Трибина младих“ новосадског Културног центра, одржана је промоција књиге „Антологија Антић“. Своје мишљење о књизи са посетиоцима су поделили истакнути књижевници Драшко Ређеп, Мирослав Радоњић и оснивач и директор издавачке куће „Прометеј“ Зоран Колунџија. 

IMG_0014

Према речима Мирослава Радоњића, Антић је без обзира на то што је био усмењак првог реда, својим целокупним стваралаштвом супериорно, речито и узбудљиво демантовао мишљења ондашњих делилаца књижевне критике, да време његовог разрастања није време поезије.

„Он је њих демантовао не само стихом и тврдњом да свако време припада поезији, него и тиражом својих књига, постајући наш најобјављиванији аутор чији се број одштампаних примерака мери са седам цифара. Као пример имамо „Плави чуперак“ који је доживео преко 60 издања, док је тираж тадашњег објављивања достигао више од милион примерака.“ , рекао је Радоњић додавши да је Антић за себе говорио да је „Дечак из стварности“.

Мирослав Антић говорио је и да никад није написао своју прву песму, већ да је почео од друге. Прву написану песму, говорио је, преписао је од Десанке Максимовић. Овај истакнути песник, новинар, свестрани уметник, такође је говорио да су на њега утицали многи, а неки од њих су Милован Глишић, Лао Це, Лав Толстој, али и његова мајка Меланија. Он је на стваралаштво и живот гледао као и на песму за коју је говорио да није довршена ствар. „Антологија Антић“ има чудну судбину, рекао је Драшко Ређеп.  Сећајући се периода који је провео са Антићем, испричао је због чега ова књига има другачији пут од осталих.

„Сећам се дана када је био неки поетски митинг. Мика и ја смо, видевши да од митинга нема ништа, отишли у кафану са неким друштвом.  Пето издање памти шта се издешавало у ове 22 године. Ја сам био заробљен у једном хотелу и нисам имао новца да платим рачун, па сам  целокупан хонорар који сам добио за ову књигу потрошио како бих платио цех  “- рекао је Ређеп, наглашивши да је ова антологија прва у едицији коју је издавачка кућа „Прометеј“ веома богато развила. 

Да је ова књига једна од оних која се истакла у сваком смислу слаже се и Зоран Колунџија, који је, како каже, сенитиментално везан за ову антологију.

„Ми смо пустили да ова књига нађе своје читаоце и нисмо правили посебну кампању за њу. Доказ колико је она читана и тражена је исто доказ да је Антић своје место трајно резервисао код свих генерација.“ Рекао је Колунџија.

Промоцијом „Антологије Антић“,  завршена је четвородневна манифестација „Антићеви дани“, коју је, уз помоћ великог броја истакнутих уметника и књижевника али и ученика средњих школа, реализовао Културни центар Новог Сада.