“Нигде толико људи као у једном човеку” – Мика Антић свуда око нас

Манифестација „Антићеви дани“ ни ове године није прошла без сусрета песника са децом новосадских школа. Ђаци су у Великој сали КЦНС имали прилику да од Душана Поп Ђурђева и Моше Одаловића  чују о стваралаштву Мике Антића.

Изложба „Антићев атеље“, на којој су осим фотографија, изложене и ствари из свакодневног живота познатог песника, отворена је у Ликовном салону новосадског Културног центра. Поставку, је у оквиру манифестације „Антићеви дани“, отворио песник и књижевник за децу и младе, Слободан Станишић.

IMG_0700

„Ова изложба која приказује Мику какав је заиста био, у мени је пробудила снажне емоције. Док смо се дружили, Антић ми је пружао огромну подршку, чак и када сам после њега уређивао лист „Невен“. Мика се према свима односио другарски, и када би ме неко питао да кажем неколико речи о њему, увек сам говорио да је он један европски песник, а сигуран сам да је постао и више од тога“, рекао је Станишић и објаснио да поједина документа која су део поставке, приказују начин на који је овај велики песник стварао.

Највећу пажњу посетилаца привукле су ствари које су биле део живота Мике Антића, као што су песникова лична карта, луле, чланска карта Новинарског удружења Југославије, па и кравате. Ове предмете Културном центру Новог Сада, уступила је Антићева породица.
У оквиру четвородневне манифестације посвећене нашем великом песнику, представљена је и књига „Песме љубави пуне“ прошлогодишњег лауреата награде “Мирослав Антић” Ђорђа Д. Сибиновића. Ову збирку, коју је објавио КЦНС у едицији “Антићеви дани”, у клубу „Трибина младих“, представио је, поред аутора, и књижевни критичар Петар Арбутина.
-Када приређујете песничку књигу, она мора да прикаже лице онога који је створио поезију, али и самог приређивача, па баратање књижевним занатом не мора да буде довољно да збирка пронађе пут ка поштоваоцима песме. Након престижне награде, Сибиновић је наставио да одушевљава љубавним песмама које су прошле кроз руке многих читалаца, рекао је Арбутина.
Сибиновић је објаснио да је у својој песничкој каријери имао различите успоне али и падове, али да унутрашњи глас ипак није дозволио да поклекне пред новим изазовима и да изгуби инспирацију. Тако је једно време складиштио речи које су саме надолазиле, након чега их је слагао у смислене целине од којих је настало неколико збирки песама.
Да Мирослав Антић, осим дела која је оставио иза себе, инспиративно делује на људе различитих узраста, показали су и студенти Универзитета у Новом Саду, који су у сарадњи са часописом „Међутим“ и новосадским Културним центром уприличили вече поезије „Нигде толико људи као у једном човеку“. Овај програм представио је песников живот али и његов карактер. Публика је са одушевљењем посматрала шта се дешава на сцени, а пријатно изненађење уследило је када су посетиоци схватили да су се поједини глумци стопили са њима.