О манифестацији 2016

 

АНТИЋЕВИ ДАНИ

 

Ова манифестација, установљена у знак сећања на песника Мирослава Антића, састоји се од Округлог стола посвећеног стваралаштву М. Антића, Песничке вечери посвећене Антићу, …Подразумева годишњу Награду „Мирослав Антић“ за најбољу књигу поезије објављену у претходној години, између две манифестације, а награда се састоји од дипломе и новчаног износа.

 

30 година од смрти Мирослава Антића

(1986 – 2016)

 

  Премда је прошло 30 година од смрти нашег песника Мирослава Антића, његови стихови и даље живе, осећање љубави у њима не гасне, него се распршује на наредне генерације. Антић је остао упамћен као песник детињства, као велики сањар који нас разуме када ни сами себе не разумемо и који успева да уобличи у песму све што осећамо. Његове песме и даље трају, обнављају се и подмлађују, те се песникова жеља за вечним животом остварила: Ако ти јаве: умро сам – не веруј то не умем. На ову земљу сам свратио да ти намигнем мало. Да за мном остане нешто као лепршав траг. И зато: не буди тужан. Толико ми је стало да останем у теби будаласт и чудно драг.

  Ове године, девети пут, Културни центар Новог Сада окупиће поштоваоце истакнутог уметника, који ће своје сећање на Мику Антића оживети кроз различите уметничке програме. Током „Антићевих дана“ публика ће имати прилику да се упозна са животом и делима једног од наших највећих песника и истовремено са јединственим духом Новог Сада и Војводине који се и данас преноси захваљујући Антићевим песмама.

  Дођите да заједно Мало верујемо. Мало сањамо. Ништа друго.