Награда 2015

НАГРАДА 2015

НАГРАДА „МИРОСЛАВ АНТИЋ“

 

Одбор манифестације „Антићеви дани“ сваке године додељује награду „Мирослав Антић“ која се уручује за најбољу збирку песама на српском језику, а поред дипломе лауреат добија и новчани део награде.

Жири је радио у саставу: Дејан Матић, др Драшко Ређеп и Љиљана Шоп и једногласно су одлучили да награду за најбољу књигу поезије објављеној у протеклој години доделе Марјану Чакаревићу за збирку песама “Језик”.

 

DSC_4434 1

 

 

Досадашњи добитници су:

 

1. Дејан Матић – “Између тридесет треће и смрти” (2014)

2. Ђорђе Д. Сибиновић – „Насеље белих кућа” (2013)

3. Томислав Маринковић – „Обичан живот“ (2012)

4. Никола Вујчић – „Докле поглед допире” (2011)

5. Стеван Тонтић – „Свето и проклето“ (2010)

6. Ото Хорват – „Путовати у Олмо“ (2009)

7. Љубивоје Ршумовић – „Бели пакети“ (2008)

 

 

 

    Председник жирија за доделу награде Дејан Матић, објаснио је да попут Антића, Чакаревић истражује у распону од конкретног језика свог времена до језика универзалија.

– Три кључне речи – језик, мрежа и град, померене из очекиваних лежишта постају магични простор Чакаревићеве поетике. Срећом, кад омане теза јавља се чисто стање поезије. Понеки стих овде остаје упамћен као провокација и инцидент са прошлошћу – нагласио је Матић.

  Додао је да Чакаревић спада у најновију генерацију српске поезије и да се налази међу „фронтменима“ генерације која се последњих година прилично огласила, и на неки начин добила одговарајућу пажну, како у Србији тако и у региону. Марјан је, како је рекао, већ више од деценије присутан у књижевном животу Србије, не само као песник већ и као врло активни учесник многих књижевних дешавања, и као неко ко критички прати савремену поезију и критички се односи према етаблираним песницима и књижевницима, али и према песницима своје генерације.

  Овогодишњи лауреат захвалио се жирију на лепим речима и рекао да се књиге не пишу због награда, те да му због тога ни на крај памети није било да би могао да се нађе на месту где је сада.

– Значај сваке награде одређује неколико фактора. Инстанца која је додељује, висина новчаног износа и њени претходни лауреати. Сваки од ових фактора мене може само да испуни задовољством и поносом, као што ме једнаким задовољством и поносом испуњава чињеница да онај чије име награда носи припада том најфинијем витештву духа боемије, а ја себи као награђени онда дозвољавам да се у тој племенитој традицији сматрам макар и штитоношом – додао је Чакаревић.

Свечано проглашење и додела награде „Мирослав Антић“ одржано је у суботу, 14. марта 2015. у 12 часова у Свечаној сали Градске куће пред многобројним званицама уз богат и разнолик уметнички програм.