Награда 2014

НАГРАДА „МИРОСЛАВ АНТИЋ“

 

Одбор манифестације „Антићеви дани“ сваке године додељује награду „Мирослав Антић“ која се уручује за најбољу збирку песама на српском језику, а поред дипломе лауреат добија и новчани део награде.

Жири је радио у саставу: др Јован Попов, др Драшко Ређеп и Љиљана Шоп и једногласно су одлучили да награду за најбољу књигу поезије објављеној у протеклој години доделе Дејану Матићу за збирку песама “Између тридесет треће и смрти”

 

Досадашњи добитници су:

1. Ђорђе Д. Сибиновић –  „Насеље белих кућа” (2013)

 2. Томислав Маринковић – „Обичан живот“ (2012)

3. Никола Вујчић – „Докле поглед допире” (2011)

4. Стеван Тонтић – „Свето и проклето“ (2010)

5. Ото Хорват – „Путовати у Олмо“ (2009)

6. Љубивоје Ршумовић – „Бели пакети“ (2008)

Др Драшко Ређеп је данас у име жирија који је радио у саставу Љиљана Шоп, Јован Попов и Драшко Ређеп, на конференцији за новинаре у Скупштини града Новог Сада саопштио да је овогодишњи лауреате песничке награде “Мирослав Антић” Дејан Матић (1979) за збирку песама “Између тридесет треће и смрти”. Одлука је донета већином гласова.
У образложењу награде се, између осталог, наводи да је Матић неконвенционални глас у савременој српској поезији, одлучан да подвуче знак једнакости између живота и певања и да се не огласи књигом пре симболичне и бремените асоцијацијама тридесет три године. Трагајући за сопственом стратегијом и поступком лишеним реторичких ефеката и “великих прича”, Матић се опредељује за једноставност какву је волео и славио Мирослав Антић. Једна од кључних Матићевих речи ХОСТЕЛ има тежину “средишта” у којем се одвија номадски и виртуелни, промискуитетни живот модерног човека.
Награда “Мирослав Антић” ће Дејану Матићу бити свечано уручена у петак, 14. марта на саму годишњицу рођења Мике Антића. Свечани део програма ће почети у 12 сати у Свечаној Сали Градске куће.